Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mutlu Binark ve öğrencilerinin araştırmasına göre Facebook, iletişimin yanı sıra ''gözetleme'' ve ''boş zaman geçirme'' aracı olarak da görülüyor. Kimine göre ''buluşma yeri'' olan Facebook, bazıları için ''yalnızlık duygusunu gideren veya sosyal ilişki düzeyini belirleyen araç'' olarak anlam kazanıyor.
Dünya üzerinde 202 milyon 727 bin 740 üyesi bulunan, Türkiye'de 10 milyon 119 bin 280 kişinin kullandığı Facebook'un popülerliği araştırmacıları da bu alana yönetti.
Facebook'ta ''Kolektif Üretim'' adı altında google grup kurup, ortak tek hesap açan Doç. Dr. Mutlu Binark ve öğrencilerinin araştırmasından ilginç sonuçlar ortaya çıktı.
Belli temalarda toplumsal içerikli imza kampanyası düzenlenen ve hesaba arkadaş olarak katılanlara ''açık uçlu sormaca'' yöntemi uygulanan araştırmaya göre, katılımcıların yarısından fazlası video, müzik ve fotoğraf paylaşımı için Facebook'u kullanıyor.
Bunun yanında, kullanıcılar için Facebook, düşünce, duygu, beğendikleri makale, gazete haberleri ve slaytlar ile etkinlik veya kampanya haberini dile getirdikleri bir paylaşım aracı...
Araştırmaya göre, katılımcılarda ''Facebook'un taşıdığı anlam'' şöyle:
Facebook'u, yüzde 15 ''iletişim aracı'', yüzde 14 ''gözetleme maksatlı kullanım aracı'' olarak görürken, bu site, araştırmaya katılanların yüzde 13'ü için bir anlam ifade etmiyor. Ayrıca, katılımcıların yüzde 11'i Facebook'u ''boş zaman geçirme aracı'', yüzde 11'i ''buluşma yeri'', yüzde 8'i ''paylaşım aracı'', yüzde 3'ü ''yalnızlık duygusunu gideren araç'', yüzde 3'ü de ''sosyal ilişki düzeyini belirleme aracı'' olarak görüyor.
Anket sonuçlarını değerlendiren Doç. Dr. Binark, ''Bu sonuçlarda dikkat çekici bir yön de bu araca yönelik 'yalnızlık duygusunu hafifleten', 'sosyal ilişki düzeyini belirleyen' araç tanımlamalarının getirilmesi.''